Zamość
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5 w Zamościu - 1 Ku - kucharz
Nazwa oddziału

 1 Ku - kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Zawody

 Kucharz

Opis

Kucharz to  ciekawy i bardzo potrzebny zawód na rynku pracy. Rozwijająca się stale branża gastronomiczna poszukuje dobrze wykwalifikowanych pracowników. „Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką” – nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani potrawy. Jeśli lubisz przyrządzać posiłki,  umiesz się odnaleźć w kuchni i wykorzystywać jej wyposażenie oraz posiadasz wyostrzony zmysł smaku i węchu to predyspozycje do wykonywania zawodu już masz.

Kucharz:

- sporządza potrawy i napoje;

- przechowuje żywność;

- sporządza i ekspediuje potrawy i napoje

           

Absolwent  szkoły  kształcącej w zawodzie kucharza będzie przygotowany do wykonywania  następujących  zadań zawodowych:

- oceniania jakości produktów;

- przechowywania żywności;

- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;

- obsługi sprzętu gastronomicznego;

- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;

- wydawania dań.


Kwalifikacja:

HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań.

Po uzupełnieniu wykształcenia ogólnego absolwent może przystąpić do matury i po jej zdaniu ubiegać się uzyskanie kwalifikacji zawodowych na poziomie średnim lub przyjęcie na wybraną przez siebie wyższą uczelnię.

 

Kucharz znajdzie zatrudnienie w:

- zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie;

- zakładach typu otwartego: restauracjach, hotelach, barach, domach wczasowych i sanatoryjnych, statkach, punktach małej gastronomii;

- zakładach typu zamkniętego: stołówkach i szpitalach, zarówno w sferze budżetowej, prywatnych placówkach, a także typu spa;

- firmach cateringowych ;

- firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych;

- prowadzić własną działalność gastronomiczną.