Zamość
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5 w Zamościu - 1 Ke - kelner
Nazwa oddziału

 1 Ke - kelner

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Zawody

 Kelner

Opis

Kelner to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

Kelner:

- wykonuje usługi kelnerskie;

- sporządza potrawy i napoje;

- obsługuje gości;

- organizuje usługi gastronomiczne;

- planuje usługi gastronomiczne;

- rozlicza usługi gastronomiczne.

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie ogrodnik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;

- wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości;

- rozliczania usług kelnerskich.

 

Kwalifikacja:

HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelner po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik usług kelnerskich po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.

 

Kelner znajdzie zatrudnienie w :

- hotelach i pensjonatach turystycznych;

- restauracjach;

- kawiarniach;

- ośrodkach wypoczynkowych;

- zakładach uzdrowiskowych;

- na promach i statkach;

- agroturystyce.