Wejherowo
Szkoła branżowa
Hipolit Branżowa Szkoła I stopnia w PZS nr 2 Rumia - kucharz
Nazwa oddziału

 kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • geografia

Zawody

 Kucharz

Opis

Jesteś kreatywny, cenisz dobre smaki, a kuchnia jest przestrzenią w której dobrze się czujesz? Podejmij wyzwanie i naucz się profesjonalnie sporządzać potrawy.

U nas nauczysz się:

  • klasyfikować żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej,
  • określać zasady prawidłowego żywienia swojego i potencjalnych klientów,
    w zależności od ich preferencji,
  • organizować i nadzorować obsługę konsumenta,
  • rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów,
  • oceniać jadłospisy i podejmować działania korygujące, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne zgodne z najnowszymi trendami,
  • korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia,
  • opracowywać karty menu zawierające informacje dotyczące wartości odżywczej potraw,
  • przygotowywać oferty usług gastronomicznych,
  • dobierać metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych.

  • Dlaczego warto wybrać Hipolita?
  • nowoczesne i zmodernizowane obiekty szkoły,
    • profesjonalna kadra dydaktyczna dająca gwarancję bardzo dobrego przygotowania do zawodu,
    • bardzo wysoki procent zdanych egzaminów zawodowych,
    • posiadamy dużą bazę pracodawców gotowych do przyjęcia uczniów na praktyki,
    • nowoczesne i bardzo dobrze wyposażone pracownie,
    • praktyki zawodowe w renomowanych hotelach,
    • wspólne gotowanie z wybitnymi szefami kuchni,
    • udział w konkursach organizowanych na szczeblu wojewódzkim
      i ogólnopolskim,
    • możliwość korzystania przez uczniów z szafek na ubrania i książki,
    • wycieczki na targi gastronomiczne oraz do popularnych  hoteli.