Sanok
Technikum
Technikum nr 1 w Sanoku - 1ż - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1ż - technik żywienia i usług gastronomicznych

Liczba miejsc

 30

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

1. Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. To obecnie jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów na rynku pracy, stworzony dla osób interesujących się sztuką kulinarną.

Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych. Uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować kompleksowo obsługę imprez gastronomicznych. Zajmuje się także przygotowywaniem pełnych posiłków, zarówno codziennych jak i okolicznościowych. Przygotowuje również potrawy i napoje na przyjęcia, dbając o wysoki standard swoich usług. Wykonując swoje zadania zawodowe, dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia, stale aktualizuje swoją wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe szczególnie w zakresie towaroznawstwa żywności i nowych technologii stosowanych w gastronomii.

Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego i potrafiącego szybko reagować na zmieniającą się rzeczywistość gospodarczą.

 2. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

 HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,

 Po zdaniu egzaminu z obu kwalifikacji zdający otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz EUROPASS - aneks do dyplomu w języku polskim języku angielskim i uprawniający do wykonywania zawodu na europejskim rynku pracy.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminów z kwalifikacji absolwent otrzymuje tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.

 3. Sylwetka absolwenta

Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych,
  • oceniania jakości żywności,
  • ekspedycji potraw i napojów,
  • planowania, organizowania i realizacji usług gastronomicznych,
  • fachowej i kompleksowej obsługi klienta,
  • prawidłowego układania jadłospisów, również dla osób ze szczególnym wymaganiem żywieniowym,
  • funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów.

 

W trakcie nauki nauczysz się:

  • oceniać jakość produktów i żywności,
  • przechowywać żywność,
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  • obsługi sprzętu gastronomicznego,
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • wydawania dań,
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
  • wykonywania usług gastronomicznych,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • ekspedycji potraw i napojów,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • współpracy w zespole,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • języka obcego zawodowego.

 Uczeń ma możliwość uczestniczenia w kursach zawodowych:

  • barman,
  • barista,
  • carving,
  • kuchnia fusion,
  • aranżacja stołów.

 4. Baza dydaktyczna

 Szkoła, aby kształcić w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych posiada nowocześnie wyposażone pracownie umożliwiające rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia prowadzą wykwalifikowani nauczyciele z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.

 5. Możliwości podjęcia pracy zawodowej:

 Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:

  • szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
  • menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • pracownik firmy cateringowej,
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
  • organizator usług cateringowych,
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
może prowadzić własną działalność w zakresie usług gastronomicznych.

https://www.zs1sanok.pl/link-8.html