Sandomierz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - Pracownik pomocniczy gastronomii
Nazwa oddziału

 Pracownik pomocniczy gastronomii

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • plastyka

Zawody

 Pracownik pomocniczy gastronomii

Opis


Zawód: Pracownik pomocniczy gastronomii


Kwalifikacja: HGT.04. - Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne

    Zawód ten jest adresowany jest dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim.

    Nauka w tym zawodzie trwa 3 lata i polega na:

  • wykonywaniu czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne,

  • realizowaniu prac związanych z przechowywaniem żywności,

  • wykonywaniu prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych,

  • wykonywaniu prac pomocniczych związanych z obsługą gości, wykonywaniu czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych,

  • wspomaganiu innych pracowników zakładów gastronomicznych przy wykonywaniu rozmaitych czynności.

Ciekawa praca:

    Absolwent tego kierunku może być zatrudniony jako pomocnik w kuchni restauracyjnej, hotelowej, szkolnej lub w ośrodku wypoczynkowym - we wszystkich obiektach, które świadczą usługi gastronomiczne. Oprócz tego, umiejętności, które nabędzie są niezwykle przydatne w codziennym życiu.