Poznań
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 3 - 1Pak "KUCHARZ"
Nazwa oddziału

 1Pak "KUCHARZ"

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka

Zawody

 Kucharz

Opis

  • Zawód: Kucharz

Kwalifikacja w zawodzie:

  • HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”– egzamin w klasie w klasie III

W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • sporządzania potraw i napojów w żywieniu codziennym oraz na przyjęcia okolicznościowe,
  • przechowywania żywności z uwzględnieniem rozróżnienia systemów zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
  • wykonywania czynności związanych z estetyczną i atrakcyjną ekspozycją potraw i napojów.

Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:

  • baristyka
  • barmaństwo z miksologią

Organizacja nauki

Nauka trwa 3 lata.
Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące,
  • przedmioty zawodowe o charakterze, praktycznym i teoretycznym,
  • język obcy angielski,
  • zajęcia praktyczne.