Poznań
Technikum
Technikum Gastronomiczne - 1Paż "TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH"
Nazwa oddziału

 1Paż "TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH"

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • chemia
  • geografia
  • język obcy nowożytny
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Aby uzyskać tytuł zawodowy „Technik żywienia i usług gastronomicznych” uczeń musi:

  1. Ukończyć szkołę
  2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”
  3. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.12 „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”

Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:

  • dietetyka
  • baristyka
  • barmaństwo z miksologią
Proponowane specjalizacje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku gastronomicznego, oczekiwania konsumentów oraz pracodawców.


W bieżącym roku szkolnym wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach - pracownie posiadają klimatyzację.


Perspektywy zawodowe:

Absolwenci Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług hotelarsko-gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych kierunkach studiów np. dietetyka.

Klasa kształcąca w zawodzie "Technik żywienia i usług gastronomicznych". Kandydat wybiera:

  1. pierwszy język obcy nowożytny (realizacja na poziomie rozszerzonym)- kontynuacja ze szkoły podstawowej,
  2. drugi jeden z pozostałych oferowanych w szkole (realizacja na poziomie podstawowym)

Grupy językowe będą tworzone w liczebności 14 osób z danego języka na każdym poziomie. W przypadku małej liczby zgłoszeń z danego języka grupa nie będzie organizowana (szkoła zaproponuje rozwiązanie alternatywne).

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:

  1. I język obcy nowożytny (kontynuacja z SP)
  2. do wyboru pomiędzy biologią, chemia i geografią (realizowane na poziomie rozszerzonym od klasy pierwszej)