Poznań
Technikum
Technikum Przemysłu Spożywczego - 1M - Technik przetwórstwa mleczarskiego
Nazwa oddziału

 1M - Technik przetwórstwa mleczarskiego

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
  • język angielski
Zawody

 Technik przetwórstwa mleczarskiego

Opis

Technik przetwórstwa mleczarskiego zajmuje się organizacją procesu wytwarzania wyrobów mleczarskich, ich produkcją i magazynowaniem przy użyciu maszyn i urządzeń. w procesie kształcenia zdobywa niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących.

przedmioty rozszerzone: język obcy, chemia

§  SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

§  SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich

KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI
Technik przetwórstwa mleczarskiego potrafi:
  • dobierać i przygotowywać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów mleczarskich;
  • planować, przygotowywać i prowadzić produkcję wyrobów mleczarskich zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi produkcji wyrobów spożywczych;
  • obsługiwać maszyny i urządzenia, środki transportu wewnętrznego, aparaturę kontrolno-pomiarową, stosowane w produkcji wyrobów spożywczych;
  • monitorować i podejmować działania korygujące w procesie produkcji wyrobów mleczarskich pod kątem zgodności z systemami zarządzania jakością;
  • posługiwać się dokumentacją techniczno-technologiczną i normami w produkcji wyrobów spożywczych;
  • wykonywać badania fizykochemiczne surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów mleczarskich;
  • planować zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów poprodukcyjnych przemysłu mleczarskiego.
MOŻLIWOŚCi ZATRUDNIENIA
Technik przetwórstwa mleczarskiego może podjąć pracę w przedsiębiorstwie zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów mleczarskich.