Technik technologii żywności pozna tajniki produkcji artykułów spożywczych, dowie się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędzie niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących. Nauczy się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek, a także jak tworzyć dokumentację, dzięki której dany produkt będzie można eksportować do innych krajów. klasa
patronacka Uniwersytetu Przyrodniczego Przedmioty rozszerzone: język obcy, chemia. Do zdobycia jedna z wybranych
kwalifikacji: § SPC.01. Produkcja
wyrobów cukierniczych § SPC.02. Produkcja
wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń § SPC.03. Produkcja
wyrobów piekarskich § SPC.04. Produkcja
przetworów mięsnych i tłuszczowych oraz
§ SPC.07. Organizacja
i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych |