- Nazwa oddziału
-
1Paż Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
biologia
chemia
geografia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technikum Gastronomiczne – 5-cio letni cykl kształcenia
- Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacje w zawodzie:
- TG.07. – sporządzanie potraw i napojów – egzamin w klasie w klasie III
- TG.16. – organizacja żywienia i usług gastronomicznych – egzamin w klasie V
Program nauki obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące w tym (plastyka),
- przedmioty zawodowe o charakterze teoretycznym i praktycznym
- jeden język obcy na poziomie rozszerzonym
do wyboru z pośród:
języka angielskiego, języka niemieckiego - drugi język obcy na poziomie podstawowym do wyboru z pośród:
języka angielskiego, języka niemieckiego, języka francuskiego - do wyboru przez kandydata jeden przedmiot z pośród geografii, biologii lub chemii - na poziomie rozszerzonym (realizacja przedmiotu na poziomie rozszerzonym od klasy pierwszej),
- praktyki zawodowe realizowane w renomowanych zakładach gastronomicznych,
- zajęcia praktyczne.
Oddziały 28 osobowe zostaną utworzone po zakończeniu rekrutacji zgodnie z preferencjami językowymi kandydatów i wybranym przedmiotem realizowanym na poziomie rozszerzonym.