Poznań
Technikum
Technikum Gastronomiczne - 1Paż Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1Paż Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone

biologia

chemia

geografia

Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

   

Technikum Gastronomiczne – 5-cio letni cykl kształcenia

  • Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych

Kwalifikacje w zawodzie:

  • TG.07. – sporządzanie potraw i napojów – egzamin w klasie w klasie III
  • TG.16. – organizacja żywienia i usług gastronomicznych – egzamin w klasie V

Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące w tym (plastyka),
  • przedmioty zawodowe o charakterze teoretycznym i praktycznym
  • jeden  język obcy na poziomie rozszerzonym do wyboru z pośród:
    języka angielskiego, języka niemieckiego
  • drugi język obcy na poziomie podstawowym do wyboru z pośród:
    języka angielskiego, języka niemieckiego, języka francuskiego
  • do wyboru przez kandydata jeden przedmiot z pośród geografii, biologii lub chemii - na poziomie rozszerzonym (realizacja przedmiotu na poziomie rozszerzonym od klasy pierwszej),
  • praktyki zawodowe realizowane w renomowanych zakładach gastronomicznych,
  • zajęcia praktyczne.

    Oddziały 28 osobowe zostaną utworzone po zakończeniu rekrutacji zgodnie      z preferencjami językowymi kandydatów i wybranym przedmiotem realizowanym na poziomie rozszerzonym.