- Nazwa oddziału
-
P_1T
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia , chemia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
biologia
chemia
język angielski
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Technik technologii żywności
Klasa patronacka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Zawód szeroko profilowany dający możliwość zatrudnienia we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego oraz w instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności, handel żywnością i dystrybucję żywności. Dzięki profesjonalnie wyposażonym pracowniom szkolnym oraz stałej współpracy z rzemieślnikami wielkopolski dajemy uczniom możliwość wyboru jednej z trzech specjalizacji i kształcenia się na kierunku produkcja piekarska, produkcja cukiernicza lub przetwórstwo mięsa.
Szkoła jest organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Laureaci i finaliści zostają zwolnieni z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz otrzymują możliwość otrzymania indeksu na 12 wyższych uczelni w całym kraju. Uczniowie naszej szkoły każdego roku zajmują miejsca w ścisłym finale Olimpiady.
Przedmiotami rozszerzonymi są biologia lub chemia oraz język angielski.