Poznań
Technikum
Technikum Przemysłu Spożywczego - Technik Hotelarstwa
Nazwa oddziału

 Technik Hotelarstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
  • geografia

Przedmioty rozszerzone
  • język obcy nowożytny
  • geografia
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

Ucząc się zawodu technik hotelarstwa nabywa się umiejętności związanych z organizacją, świadczeniem usług noclegowych i gastronomicznych oraz innych usług połączonych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim. Zdobyte umiejętności pozwalają na sprawne ustalenie zestawu oferowanych usług hotelarskich, sposobu ich świadczenia oraz opracowanie polityki handlowej.

Technik hotelarstwa potrafi:

  • klasyfikować obiekty hotelarskie i noclegowe oraz usługi hotelarskie;
  • wykonywać prace związane z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych;
  • przygotowywać śniadania hotelowe i świadczyć room service na zamówienie gościa;
  • obsługiwać seminaria/konferencje w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • realizować zamówienie gościa na usługi dodatkowe;
  • przygotowywać oferty hotelowe zgodnie z potrzebami gości;
  • dokonywać rezerwacji usług hotelarskich, wykorzystując systemy rezerwacyjne, obsługiwać gości w recepcji;
  • rozliczać koszty pobytu gości zgodnie z procedurami w obiekcie świadczącym usługi hotelarski;
  • stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej.


KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji