Powiat ostrowiecki
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 1 - 1 WZK (kucharz)
Nazwa oddziału

 1 WZK (kucharz)

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • historia ,  informatyka (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
  • język obcy nowożytny

Zawody

 Kucharz

Opis

Kucharz korzysta z nowoczesnych struktur diety, oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, obsługuje nowoczesne maszyny, urządzenia i sprzęt stosowany w technologii gastronomicznej, gospodaruje surowcami, półproduktami i wyrobami gotowymi. Uczeń zdobywa wiedzę w zakresie przechowywania, magazynowania i przydatności do spożycia produktów spożywczych, przygotowywania i sporządzania wielu potraw, posiłków, układania menu, przygotowywania receptur, stosowania profesjonalnych technik i metod obróbki kulinarnej, porcjowania, wykańczania i dekorowania potraw, przygotowywania potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej, jak również innych narodów. Ponadto nabywa umiejętność kalkulowania cen, planowania układania dań, prawidłowego obsługiwania konsumenta.

 

Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane ze sporządzaniem różnego rodzaju potraw i napojów we wszystkich zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych, jak również czynności związane z przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.

 

Zawód kucharz ma charakter produkcyjny, czyli sporządzanie potraw i wyrobów do spożycia. Miejscami zajęć praktycznych i pracy kucharza są przede wszystkim restauracje, kawiarnie, zakłady gastronomiczne przy hotelach, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe, sanatoria, szpitale, szkoły, internaty, stołówki przy zakładach pracy. Ponadto kucharz może prowadzić działalność gospodarczą.

 

Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; historia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).

 

 

Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań