Powiat ostrowiecki
Technikum
Technikum Nr 1 - 1C (Technik żywienia i usług gastronomicznych)
Nazwa oddziału

 1C (Technik żywienia i usług gastronomicznych)

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia ,  informatyka
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone

chemia

Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego i obiektów zbiorowego zakwaterowania lub wyżywienia, w tym zwłaszcza ze sporządzaniem potraw i napojów: organizowania i nadzorowania procesów pracy i produkcji w działalności związanej z żywieniem i w gospodarstwie domowym; dobierania maszyn i narzędzi oraz surowców do określonej produkcji; prowadzenia uproszczonej rachunkowości i obliczania opłacalności produkcji oraz stosowania zasad marketingu.

Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, organizacjach ochrony konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.

W cyklu nauczania uczniowie odbywają praktykę zawodową.

Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; chemia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).

 

W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie realizowany jeden przedmiot ogólnokształcący na poziomie rozszerzonym: chemia.

 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:

·         HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

·         HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych