- Nazwa oddziału
-
K - kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe dwa przedmioty z najwyższą oceną z niżej wymienionych
- język obcy nowożytny , plastyka , biologia , chemia , technika
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ
W trakcie nauki uczeń zdobędzie umiejętności:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw.
Uczniowie uczący się w zawodach gastronomicznych mogą uczestniczyć w dodatkowych zajęciach:
Innowacja
CATERING DIETETYCZNY
Innowacja przeznaczona jest dla uczniów klas branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz.
Uczniowie w czasie zajęć uczą się:
- przygotowywania kompleksowej i profesjonalnej obsługi gastronomicznej różnych przyjęć okolicznościowych,
- przygotowywania posiłków dietetycznych zgodnie z zasadami żywienia,
- organizowania oprawy kulinarnej praktycznie każdego wydarzenia w dowolnym miejscu,
- organizowania obsługi obiadów z dowozem na miejsce,
- przygotowywania pięciu zbilansowanych posiłków odpowiadających dietetycznym potrzebom klienta.
Wszystkie podjęte działania zagwarantują uczniom wysoki poziom kształcenia i zwiększą możliwość znalezienia zatrudnienia. Współczesna gastronomia jest branżą ciągle rozwijającą się i oczekującą od pracowników szerokiego wachlarza umiejętności. Jest to szczególnie istotne w mniejszych zakładach gastronomicznych, gdzie od pracownika wymaga się szerokiego zakresu kwalifikacji. Innowacja zapewnia zdobycie wiadomości i przygotowania zawodowego wychodzących poza ramy obowiązującego programu nauczania.
Zajęcia praktyczne organizuje szkoła we własnych pracowniach szkolnych, a także restauracjach i innych placówkach gastronomicznych na terenie miasta pod kierunkiem nauczyciela.
Możliwości zatrudnienia: wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy, restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne.
Po zakończeniu 3 letniej nauki uczeń szkoły branżowej przystąpi do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań, który przeprowadzi Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie i otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz.
Absolwent branżowej szkoły I stopnia może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
Obowiązuje zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie kucharz. Skierowanie na bezpłatne badanie lekarskie będzie wydane w naszej szkole po opublikowaniu listy kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia.