Giżycko
Technikum
Technikum Nr 1 - 1A_P
Nazwa oddziału

 1A_P

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka

Przedmioty rozszerzone
  • matematyka
  • biologia
  • geografia
Zawody

 Technik agrobiznesu

Opis

TECHNIK  AGROBIZNESU

 

Co możesz robić po tym kierunku?

      prowadzić własną   firmę,

      pracować w przedsiębiorstwach  przetwórstwa     rolno-spożywczego,    firmach handlowych,  usługowych, agencjach  reklamowych,

      prowadzić pensjonat agroturystyczny, ośrodek wypoczynkowy

      pracować w urzędach administracji samorządowej,

      kontynuować naukę na studiach.

      prowadzić wyspecjalizowane gospodarstwo rolne,

Czego się będziesz uczył/a w szkole  ?

       działalność  gospodarcza w agrobiznesie

       produkcja roślinna

       produkcja zwierzęca

       technika rolnicza           

       przetwórstwo spożywcze

       podstawy rachunkowości

       język angielski zawodowy

       przepisy ruchu drogowego

       pracownia produkcji rolniczej

      pracownia rachunkowości

      organizacja przedsiębiorstwa  

      technika biurowa

      kompetencje społeczne i organizacja pracy zespołów

      Bezpieczeństwo i  higiena pracy

                                                                  

WYKAZ KWALIFIKACJI  W ZAWODZIE TECHNIK AGROBIZNESU

Kwalifikacja

Symbol zawodu

Zawód

ROL.04.

Prowadzenie produkcji rolniczej

331402

Technik agrobiznesu

ROL.05.

Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

331402

Technik agrobiznesu

 

SZCZEGÓŁOWA  INFORMACJA O ZAWODZIE TECHNIK AGROBIZNESU

Technik agrobiznesu prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą oraz przetwórstwo żywności. Przygotowany jest także do prowadzenia działalność gospodarczej w sektorze rolno-spożywczym, prowadzenia rachunkowości przedsiębiorstwa i rozliczeń podatkowych. W związku z tym technik agrobiznesu opracowuje technologie i prowadzi uprawę roślin, planuje, organizuje i przeprowadza poszczególne etapy produkcji, planuje zaopatrzenie gospodarstwa w środki do produkcji roślinnej, prowadzi uprawę roli, siew i sadzenie roślin, pielęgnację roślin oraz ochronę przed chwastami, chorobami i szkodnikami, przeprowadza okresową kontrolę i ocenę plantacji, w tym plantacji nasiennych w okresie wegetacji, planuje i przeprowadza zbiór roślin, kontroluje i konserwuje urządzenia wodno-melioracyjne, organizuje i nadzoruje prace związane z chowem, pielęgnacją i żywieniem zwierząt gospodarskich, gospodaruje w sposób właściwy paliwami i bezpiecznie je przechowuje, obsługuje z zachowaniem warunków bezpieczeństwa i higieny pracy instalacje, silniki i urządzenia elektryczne używane w rolnictwie, obsługuje i właściwie eksploatuje maszyny, dokonuje oceny stanu technicznego używanego sprzętu rolniczego, dokonuje konserwacji i drobnych napraw, planuje zaopatrzenie gospodarstwa w narzędzia maszyny i urządzenia, prowadzi dokumentację dotyczącą produkcji roślinnej i zwierzęcej, sporządza kalkulacje ponoszonych kosztów w produkcji roślinnej i zwierzęcej, wszystkie etapy technologiczne w produkcji roślinnej i zwierzęcej prowadzi zgodnie z wymogami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej oraz Zasadami Wzajemnej Zgodności, w produkcji roślinnej i zwierzęcej wykorzystuje metody ekologiczne, prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, identyfikuje odbiorców na produkty wytworzone we własnym gospodarstwie, przygotowuje ofertę handlową, nadzoruje prace innych pracowników w małym zespole, korzysta ze środków Unii Europejskiej. Oprócz typowych prac związanych z rolnictwem zajmuje się również planowaniem i organizacją przetwórstwa żywności, prowadzeniem dokumentacji z tym związanej, przygotowany jest również do sprzedaży przetworzonej żywności z zachowaniem obowiązujących przepisów prawa. Technik agrobiznesu prowadzi działalność gospodarczą, organizuje działalność produkcyjną, logistyczną i handlową dla swojego przedsiębiorstwa. Zgodnie z obowiązującym prawem prowadzi rachunkowość przedsiębiorstwa, sporządza i analizuje sprawozdania finansowe. Oprócz powyższych zadań rozlicza zobowiązania publiczno-prawne i skarbowe.

 

SZCZEGÓŁOWE CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE TECHNIK AGROBIZNESU

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik agrobiznesu powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) organizowania i wykonywania prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą;

2) obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;

3) organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem;

4) prowadzenia marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych;

5) prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

Program nauczania dla zawodu technik agrobiznesu uwzględnia aktualny stan wiedzy o zawodzie ze szczególnym zwróceniem uwagi na nowe technologie i najnowsze koncepcje nauczania.

Program uwzględnia także zapisy zadań ogólnych szkoły i umiejętności zdobywanych w trakcie kształcenia w szkole ponadgimnazjalnej umieszczonych w podstawach programowych kształcenia ogólnego, w tym:

1)    umiejętność zrozumienia, wykorzystania i refleksyjnego przetworzenia tekstów, prowadząca do osiągnięcia własnych celów, rozwoju osobowego oraz aktywnego uczestnictwa w życiu społeczeństwa;

2)    umiejętność wykorzystania narzędzi matematyki w życiu codziennym oraz formułowania sądów opartych na rozumowaniu matematycznym;

3)    umiejętność wykorzystania wiedzy o charakterze naukowym do identyfikowania i rozwiązywania problemów, a także formułowania wniosków opartych na obserwacjach empirycznych dotyczących przyrody lub społeczeństwa;

4)    umiejętność komunikowania się w języku ojczystym i w językach obcych;

5)    umiejętność sprawnego posługiwania się nowoczesnymi technologiami informacyjnymi i komunikacyjnymi;

6)    umiejętność wyszukiwania, selekcjonowania i krytycznej analizy informacji;

7)    umiejętność rozpoznawania własnych potrzeb edukacyjnych oraz uczenia się;

8)    umiejętność pracy zespołowej.

W programie nauczania dla zawodu technik agrobiznesu uwzględniono powiązania z kształceniem ogólnym polegające na wcześniejszym osiąganiu efektów kształcenia w zakresie przedmiotów ogólnokształcących stanowiących podbudowę dla kształcenia w zawodzie. Dotyczy to przede wszystkim takich przedmiotów jak: biologia, geografia, a także podstawy przedsiębiorczości i edukacja dla bezpieczeństwa.