- Nazwa oddziału
-
I A
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
język angielski
biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych:
W trakcie nauki uczniowie zdobywają dwie kwalifikacje:
1. Sporządzanie potraw i napojów.
2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Po zdaniu egzaminu z obu kwalifikacji uczeń otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz EUROPASS – aneks do dyplomu w języku angielskim i języku polskim uprawniający do wykonywania zawodu na europejskim rynku pracy.
Absolwent przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
• sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
• planowania i oceny żywienia,
• organizowania produkcji gastronomicznej,
• planowania i realizacji usług gastronomicznych.