Brzozów
Technikum
Technikum Nr 1 - Technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 Technik hotelarstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  geografia

Przedmioty rozszerzone
  • geografia lub język angielski lub język niemiecki
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

TECHNIK HOTELARSTWA

 

Hotelarstwo jest światem posiadającym własną specyfikę, kodeks i obyczaje.  To środowisko specjalistów różnych dziedzin m.in. menedżerów, szefów kuchni.

Technik hotelarstwa jest przygotowany do prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji,  przygotowywania pokoi lub domków dla gości oraz przyjmowania i realizacji zamówień na dodatkowe usługi hotelarskie.

W klasie piątej uczniowie mają możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności realizując programy autorskie :

- „Biznes w praktyce” - celem ogólnym kształcenia jest nabycie przez uczniów umiejętności przeprowadzenia kompletnej realizacji przedsięwzięcia: od pomysłu, przez        przygotowanie planu, wdrożenie go, aż do analizy efektów uczniowie mają możliwość wcielenia się w rolę właściciela przedsiębiorstwa i podejmowania decyzji dotyczącej zarządzania biznesem w ciągle zmieniającej się rzeczywistości.

- „Obsługa kelnerska” - program został stworzony z myślą o uczniach, którzy podejmą pracę na stanowisku kelnera bądź chcących kontynuować kształcenie na uczelniach wyższych na pokrewnych kierunkach, ale też dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę w szeroko rozumianej gastronomii.

Celem jest również przygotowanie uczących się, do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.

 Uzupełnieniem zdobywanej wiedzy są praktyki uczniowskie odbywane w hotelach na terenie całej Polski. 

 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia.

Kwalifikacja 1: HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Kwalifikacja 2: HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

 

Drugi język obcy

W klasie technik hotelarstwa uczniowie wybierają jako drugi język obcy język niemiecki albo język rosyjski.

 

Wybór drugiego języka obcego należy zadeklarować w sekretariacie przy składaniu podania o przyjęcie do szkoły.

 

 Przedmioty na poziomie rozszerzonym.

 

W klasie technik hotelarstwa wszyscy uczą się jednego przedmiotu  na poziomie rozszerzonym.

Przedmiot rozszerzony uczeń wybiera spośród następujących:

Geografia

Język angielski

Język niemiecki

 

Wybór przedmiotu należy zadeklarować w sekretariacie przy składaniu podania o przyjęcie do szkoły.