- Nazwa oddziału
-
I g
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód łączący umiejętności sporządzania potraw i napojów zarówno kuchni polskiej jak i innych narodów, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Ponadto może wykonywać zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia różnych grup ludności, dekorowaniem, porcjowaniem i serwowaniem zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta oraz organizowaniem i wykonywaniem usług gastronomicznych.
Absolwenci tego kierunku mogą pracować na stanowisku:
· szefa kuchni
· kucharza
· osoby odpowiedzialnej za planowanie i organizację imprez okolicznościowych
· kierownika restauracji lub stołówki
· menagera zakładu gastronomicznego
· organizatora imprez okolicznościowych
· doradcy w zakresie prawidłowego żywienia
· organizatora usług cateringowych
· pracownika ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, kolejowej i morskiej
Predyspozycje zawodowe, cechy osobowości: sprawność w działaniu, komunikatywność, dobra organizacja pracy, pasja, kreatywność, zainteresowanie nowymi trendami w żywieniu, otwartość na nowości.
Technik żywienia i usług gastronomicznych sporządza potrawy i napoje, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania żywności przed zepsuciem, ocenia jakość surowców i potraw, przeprowadza obróbkę wstępną i cieplną, kontroluje etapy procesu technologicznego, opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje i wdraża je do produkcji, stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności, posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, planuje i ocenia jadłospisy, oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw oraz posiłków, układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia, dekoruje potrawy, stoły i sale, organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym, korzysta z programów komputerowych, planuje i rozlicza działalność zakładu, przedstawia ofertę usług gastronomicznych, organizuje i wykonuje usługi gastronomiczne, przestrzega zasad racjonalnego żywienia, stosuje nowe trendy w żywieniu.
Praktyki: w trakcie nauki uczeń odbywa dwie 4-tygodniowe praktyki zawodowe w wybranej przez siebie lub zaproponowanej przez szkołę restauracji lub innym zakładzie gastronomicznym. Celem praktyki zawodowej jest pogłębianie oraz doskonalenie umiejętności opanowanych w szkole.
W trakcie nauki uczeń zdaje egzamin z dwóch kwalifikacji składających się na ten zawód:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin po II semestrze klasy III
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - egzamin po I semestrze klasy V
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w języku polskim wraz z suplementem w języku angielskim.
Przedmiot, którego uczeń uczy się w szkole na poziomie rozszerzonym - biologia.
Proponowane dodatkowe zajęcia i wycieczki przedmiotowe dla uczniów:
· wyjazdy na targi branżowe
· warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów kuchni
· zajęcia dodatkowe przygotowujące do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie,
· zajęcia dodatkowe przygotowujące do olimpiad przedmiotowych, które umożliwiają otrzymanie indeksu na wyższe uczelnie
· spotkanie z dietetykiem,
· wycieczki do zakładów pracy.
Kontynuacja nauki po szkole średniej :
Kierunek ten przygotowuje ucznia do kontynuowania nauki na studiach wyższych m.in. na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, biotechnologia, zarządzanie i inżynieria produkcji, broker innowacji w przemyśle spożywczymi, gastronomia – sztuka kulinarna, bezpieczeństwo żywności, chemia spożywcza, towaroznawstwo.