Nowy Tomyśl
Technikum
Technikum im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • geografia
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Jeśli chciałbyś związać swoją przyszłość z żywnością, zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest dla Ciebie.  Dzięki wiedzy zdobytej podczas zajęć założysz własną restaurację czy firmę cateringową, nauczysz się wszystkiego o procesach przetwarzania żywności i maszynach wykorzystywanych w gastronomii.  Posiądziesz wiedzę o procesie przygotowywania potraw i planowaniu diety. Zyskasz doświadczenie w obsłudze urządzeń przetwórstwa żywieniowego oraz nauczysz się np. aranżacji nakryć stołu. Nauczysz się także wszystkiego, co wiedzieć trzeba o gotowaniu, a co najważniejsze, będziesz miała/miał okazję zrealizować swoje pomysły w naszych pracowniach gastronomicznych, w których gotujemy, smakujemy i uczymy się od siebie.

Zajęcia praktyczne realizowane są w nowoczesnej formule łączącej teorię z praktyką. Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w organizowanych przez szkołę kursach  specjalistycznych (np. baristy, carvingu) oraz wyjazdach zawodowych. Zapewniamy samodzielne stanowiska pracy, małe grupy zajęciowe i bardzo dobre przygotowanie do egzaminów zawodowych.

Do oddziału nie mogą kandydować osoby z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim.